Betöltés...
 

Vizsgálatok

Gyermekkori kardiológiai vizsgálatok

A gyermekkori szív eredetű megbetegedések (veleszületett szívfejlődési rendellenesség, a szerzett szívhiba, ritmuszavar, stb.) felderítéséhez a szükséges alapvizsgálat (fizikális vizsgálat, EKG, vérnyomásmérés, transzkután oxigén szaturációmérés) ma már nem elégséges, az echocardiographia (szív ultrahangos vizsgálata) alapkövetelmény.

Az echocardiographia nemcsak az anatómia rendellenességeket mutatja ki, de a szív funkciójáról is csaknem teljes képet mutat. A ritkán előforduló szívizom- és szívbelhártya gyulladás kimutatásához szintén nélkülözhetetlen. A rendelkezésünkre álló, korszerű ultrahang segítségével a gyermekkorban előforduló, gyakori ártalmatlan szívzörejek igen jól elkülöníthetőek az akár enyhe szívfejlődési rendellenességtől is.

A ritmuszavarok esetén az EKG vizsgálaton túl a 24 órás, ambulanter végezhető EKG-monitorizálás (Holter vizsgálat) segíthet a teendőt igénylő eltérések kiszűrésében. A Holter vizsgálat során a gyermek a rendelőben övre szerelhető kis tápegységet és felvevőt kap, melyhez a testen elhelyezett „tappancsokról” (EKG elektródák) vezetékek csatlakoznak.
24 óra után a szülők otthon leszerelik a készüléket és visszajuttatják hozzánk. Az eredmények értékelése speciális program segítségével történik.

200x200_100_3919.JPG Hasonlóképp az elsősorban serdülőkorban jelentkező magas vérnyomás betegség esetén a 24 órás vérnyomás monitorizálás (ABPM vizsgálat) alapján eldönthető a gyógyszeres kezelés szükségessége, illetve hatásossága. Vérnyomásmérő mandszetta és övre felszerelhető felvevőegység felhelyezése után a gyermek végzi a napi megszokott tevékenységét, iskolába jár. 24 órát követően a felvevőt visszajuttatva, a mérések ellenőrzése számítógépes program segítségével történik.

Ritkán speciális terhelési vizsgálatokat (elsősorban kerékpár ergometria) is végezhető a terhelhetőség megállapítására, a terhelésre jelentkező ritmuszavarok kiszűrésére. EKG és vérnyomás folyamatos észlelése mellett fokozatosan növekvő terhelés alkalmazva a nyugalomban rejtve maradt, kóros eltérések felderíthetővé válnak.Elérhető vizsgálatok gyermekek részére (0-18 éves korig):

Kardiológiai vizsgálat

12 elvezetéses EKG

Echocardiographia

Holter vizsgálat (24 órás EKG)

ABPM (24 órás vérnyomás mérés)